De eerste reden is dat die wijnen zeer goedkoop aangekocht worden. Vaak bij grote industriële wijnbedrijven die wijn produceren zoals pils en frisdrank. Supermarkten hebben immers grote hoeveelheden nodig, omdat ze dezelfde wijn in al hun verkooppunten willen aanbieden. Liefst tegen prijzen onder 5 €, want die wijnen worden veruit het meest gekocht. Alleen bedrijven die op industriële schaal werken, kunnen aan die voorwaarden voldoen. Zoals bulkwijn leveren die minder dan 1 euro per liter kost.

Zij zijn ook bereid om samen met inkopers van supermarkten het smaakprofiel van de wijn af te stemmen op het smaakprofiel van de klanten, zoals dat in marktonderzoek werd vastgesteld. Nadien wordt er een aantrekkelijke naam en dito etiket voor die wijn ontwikkeld. Heel wat wijnen met poëtische etiketten en lyrische beschrijvingen zijn dus niet méér dan een mooi verpakte industriële wijn, die er beter en duurder uitziet dan hij in werkelijkheid is. Waardoor de klant de indruk heeft dat hij een koopje doet.

Toch worden soms ook wijnen uit bekende appellaties tegen een verrassend lage prijs aangeboden. Dat heeft dan weer te maken met “package deals” die supermarktketens afsluiten: zij beloven een grote voorraad goedkope wijn af te nemen, op voorwaarde dat een bekende naam tegen een zeer lage prijs in het pakket zit. Voor de supermarkt is dat belangrijk om klanten te lokken. Terwijl wijnleveranciers ermee instemmen, omdat ze zo van hun grote hoeveelheden goedkope wijn afgeraken.
Dat betekent niet dat die “grote naam” automatisch een goede wijn is. De kwaliteit van heel wat wijnen uit beroemde appellaties wordt overschat. Meestal krijgen appellaties een grote reputatie door één of enkele topdomeinen. Maar er zijn altijd domeinen uit diezelfde appellatie, die gewoon meesurfen op dat succes, zonder dezelfde kwaliteit na te streven.

Tenslotte hebben supermarkten ook veel macht, waardoor ze zware druk kunnen uitoefenen op de prijzen. Driekwart van de wijnconsumptie loopt via hun kanaal, en heel wat grote wijnproducenten zijn daar afhankelijk van. Dat zet de poort open voor machtsmisbruik.
De baas van de verkoopafdeling van een groot wijnbedrijf vertelde mij ooit het verhaal van een jonge verkoper die er na veel moeite in geslaagd was om een afspraak met de wijninkoper van een supermarktketen te bemachtigen. Eerst liet die de jonge verkoper een uur wachten. Dan werd hij binnengelaten, maar de inkoper was aan het schrijven en keek niet op. Zonder zijn bezoeker één blik te gunnen, zei hij: “Ik ben uw prijs aan het maken.” De jonge verkoper probeerde de inkoper duidelijk te maken dat hij een prijslijst bij zich had. Waarop die zei, nog altijd zonder zijn bezoeker aan te kijken: “Trap het af. Je weet waar de deur is. ”

Zo weet u waar die lage prijzen soms vandaan komen.

Bron: Wijnkanaal.be