Ataraxia Wines

Ataraxia Chardonnay 2009

stersterstersterster Wijnrecentie gepost op 21 maart 2012

Ik keek er al een tijdje naar uit om de Ataraxia Chardonnay 2009 te mogen bespreken.

Startend met de naam Ataraxia die zo mooi gekozen is, het komt van het Grieks en staat voor emotionele rust; vrij van enige verstoring.

Kevin Grant, de wijnmaker heeft tien jaar lang de wijnen van Hamilton Russell vineyards gemaakt. Hij bezorgde dit domein een wereldreputatie met de Pinot Noir en de Chardonnay.

In 2005 start hij met het maken van zijn eigen wijn in de Hemel en Aarde vallei, trouwens de schitterende vallei waar ook Newton Johnson gelegen is.

 

Deze Chardonnay is 100% “barrel fermented” (op vat vergist) en heeft daarna gedurende 10 maanden gerijpt in Franse Bourgondische eiken vaten. Tweemaal per week werd er battonage toegepast.

Deze wijn is een duidelijk voorbeeld dat Zuid Afrika perfect in staat is topkwaliteit te maken die zeker niet moet onderdoen voor de toppers uit de Bourgogne.

In een hitsige speculantenmarkt waar voor sommige grand cru’s uit Montrachet meer dan 50€ wordt gevraagd, is het prijskaartje van deze wijn een koopje.

 

In het glas licht goudgeel, helder en vet glanzend gevolgd door een rijp en complex geurenboeket van onder meer exotisch fruit, appel en peer, citrus,  gegrilde hazelnoten  en butterscotch.

Romig en genereus in de mond, met impressies van veel rijp fruit, gegrilde hazelnoten en een prima gedoseerde houttoets. Dit alles ondersteund met een levendige, zelfs nerveuze fraîcheur. In de lange finale stel ik een wolkje witte chocolade vast.

Deze wijn is nu perfect drinkbaar maar je kunt deze wijn nog een paar jaar laten rusten in de kelder (tussen 3 à 5 jaar) om dan kennis te maken met een uitermate volle romige complexe en harmonieuze wijn.

 

Een absolute maaltijdpartner, ik raad aan voor complexe visgerechten te kiezen.

 

John Platter, de Zuid-Afrikaanse wijngoeroe, bekroont deze cuvée met 4,5 sterren op zijn maximumscore van 5.

De Wine Spectator spreekt ook met veel glans over deze wijn, een 89 op 100 is de score.

 

 

Greets, Eric