Spioenkop Wines

Spioenkop “1900″ Pinotage 2011

stersterstersterster Wijnrecentie gepost op 10 september 2013

pinotage

In het glas vandaag de Spioenkop “1900” Pinotage 2011. De meesten onder jullie weten dat Spioenkop gelegen is in de Elgin Valley. Deze vallei ligt ongeveer 80 km ten oosten van Kaapstad.

De Elgin Valley was vroeger gekend als de appel hoofdstad van de West-Kaap, maar een nieuw doel was geboren toen de eerste wijnstokken en vervolgens de eerste wijnen werden uitgebracht in het midden van de jaren 80.

Spioenkop ligt in een gebied dat klimatologisch ideaal is voor de wijnbouw en zeker voor de aanplant van Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Riesling.

De directe nabijheid van de oceaan zorgt voor een natuurlijke afkoeling en de wijngaarden zijn hier omgeven door hoge bergen zodat ze de zeewind goed kunnen opvangen, daarbij ligt de heuvel ” Spioenkop” met zijn bek in die zogeheten windtunnel.

Dit is een bijna garantie voor elegantie, mooie zuren en finesse in de wijn.

We weten al lang dat “Pinotage” Koen zijn ding is. De Pinotage druif wordt weleens de trots van Zuid-Afrikaanse wijnmakers genoemd, ze is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault.

In het glas hebben we een heldere mooi glanzende wijn met vrij dikke en traag aflopende en licht gekleurde tranen.

Vrij intens van kleur, kersenrood met een fijne paarse nuance langs de randen van het glas.

De neus biedt mij een verbluffend geschakeerd boeket van rood fruit (aardbei en bramen) en zwart fruit (pruimen, zwarte bessen en kersen), subtiele geuren van violet, lichte kruidigheid en na het walsen komen er toetsen vrij van fijne houtkarakters zoals  potloodkrullen en cederhout.

In de mond rijk en vrij gespierd met rode en zwarte woudvruchten, fluwelig sappig.  De  zuurtjes zijn gepast aanwezig en de tannines komen subtiel aanzetten.  Het eik is mooi verweven in het fruit en een lichte minerale toets komt ons ook tegemoet.

Tip als je deze wijn jong wilt drinken, decanteer deze knaap gerust een uur of 2 op voorhand.

Maar weet dat deze wijn potentieel heeft.

Deze wijn vraagt wel een mooi en stevig gerecht. Wat dacht je van runderfilet met ganzenlever en een lamsgebraad met courgettes en tapenade. Ik begin al te watertanden.

Een in zijn genre en prijsvork een mooie Pinotage. Te koop voor 21.6€